Oorsprong en Structuur
In 1990 begon de Algemene Pharmaceutische Bond (A.P.B.) onderhandelingen met de beroepsverenigingen van artsen en apothekers, met de bedoeling om samen een wetenschappelijke onderzoeksinstelling op te richten. Het uitgangspunt van de leden van de onafhankelijke beroepsverenigingen van artsen en apothekers was dat het voorschrijven, afleveren en gebruik van geneesmiddelen onder toezicht en controle van de zorgenverstrekkers moet gebeuren.
Het IFEB werd bijgevolg opgericht als een vereniging zonder winstgevend doel met een strikt wetenschappelijke doelstelling. Het instituut is belast met de epidemiologische interpretatie van de gegevens inzake de terugbetaalde farmaceutische verstrekkingen in België.
De vzw is samengesteld uit beroepsverenigingen van artsen en apothekers. De Raad van Bestuur bestaat uit zes leden met een pariteit tussen artsen en apothekers.
Activiteiten
1) levering van gegevens over de aflevering van terugbetaalde farmaceutische vertrekkingen in België;
2) interpretatie van deze gegevens volgens de epidemiologische methodologie.
Het stelt studieverslagen op die als basis kunnen dienen voor beslissingen inzake het geneesmiddelenbeleid.
Deze activiteiten worden mogelijk door het aanmaken en onderhouden van een database : IFSTAT. Deze krijgt maandelijks de gegevens binnen die de tariferingsdiensten (TD) gebruiken om, voor de bij hen aangesloten officina’s, van het RIZIV de terugbetaling te bekomen van de farmaceutische specialiteiten die ze afgeleverd hebben aan personen die recht hebben op terugbetaling van geneesmiddelen door het RIZIV.
De geneesmiddelen worden ingebracht met hun CNK-code (Code National/Nationale Kode) die de verpakkingsvorm identificeert. De koppeling aan de ATC-code (Anatomisch, Therapeutisch, Chemisch) van de WGO wordt voor het IFEB gemaakt door de APB (Algemene Pharmaceutische Bond). Het WGO-centrum van Oslo dat verantwoordelijk is voor de ATC-codes, levert ook de waarden van de overeenstemmende DDD’s (Defined Daily Doses). In geval dit centrum (nog) geen DDD waarde toegekend heeft, wordt dit door Belgische experts uitgevoerd. De DDD waarden worden maandelijks aangepast.
De gebruikte variabelen, die per CNK-code of per (groepen van) ATC-code worden berekend, zijn ondermeer : het aantal eenheden, aantal DDD, publiekprijzen, RIZIVuitgaven, retributie, vergoeding apotheker, type rechthebbende, specialiteit van de voorschrijver,… Geografisch gezien worden de gegevens per arrondissement gegroepeerd wat de anonimiteit van de officina’s waarborgt. De gegevensbank omvat geen andere gegevens over de voorschrijvers dan hun specialiteit (drie laatste cijfers van de RIZIV-code). Zij omvat evenmin gegevens waardoor patiënten zouden kunnen worden geidentificeerd, wat ervoor zorgt dat er geen speciale maatregelen nodig zijn in verband met de wetgeving ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer.
De exhaustiviteit van de verzamelde gegevens wordt gemeten door de verhouding tussen de kostprijs van de geneesmiddelen voor het RIZIV die jaarlijks wordt berekend in IFSTAT, en de geboekte uitgaven van het RIZIV. Sinds 2003 bedraagt de exhaustiviteit ongeveer 93%. De volledige en verbeterde gegevens zijn beschikbaar acht weken na de afleveringsmaand van de geneesmiddelen.
Realisaties, samenwerking en publicaties
-Levering van gegevens op verzoek, samenwerking met het RIZIV, de FOD Sociale Zaken en Volksgezondheid, de universiteiten, de wetenschappelijke instellingen; wetenschappelijke publicaties…
- "IPhEB Monthly” een maandelijks tijdschrift met boordtabellen en farmaco-economische en farmaco-epidemiologische analyses, op basis van de IFSTAT data. Na een onderbrekening werd ikbaar formaat.
- De voornaamste gebruikers zijn de leden van de vzw, waaronder vooral de APB.